sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Dubai - kiehtovaa kulttuuria keskellä aavikkoa



The Palm Jumeirah, Waldorf Astoria Hotel / parvekemaisemaa

Viime blogistani on kauan aikaa. Alkuvuoteni on ollut todella raskas, koska isäni menehtyi äkillisesti tammikuussa. Suru ja ikävä on ollut valtava, mutta äkilliset tapahtumat on saanut minut arvostamaan elämän pieniä ja suuria asioita, joita meidän tulisi muistaa tehdä ja nähdä läheistemme kanssa mahdollisimman paljon. Kerranhan täällä vaan eletään, ja tämä lause on saanut elämässäni ja mielessäni aivan uudenlaisen merkityksen.

Olimme varanneet matkan jo viime vuonna, joka sitten sattuikin kuin tilauksesta juuri parhaaseen ajankohtaan kun tarvitsin lepoa ja muuta ajateltavaa. 
Olimme varanneet perheen kanssa valmispakettimatkan Dubaihin - tuonne uskomattoman mielenkiintoiseen ja aurinkovarmaan kohteeseen, jossa eri kulttuurit kohtaavat ja huolimatta joskin kielteisestä ja tuntemattomasta arabi-uskonnosta Dubain kansainvälinen tunnelma tarjoaa mielenkiintoisia lomaelämyksiä. Kaupunki ja rantakohde samassa kuulosti myös todella hyvältä ajatukselta.

Olin jo tutustunut ennen matkaa paikalliseen kulttuuriin, ettei tulisi mitään ikäviä yllätyksiä. Hotelliin saavuttuamme suomalainen nöyryyteni koki jo ylitsepääsemättömiä vaikeuksia tottua siihen ylellisyyteen, hulppeuteen ja yliystävälliseen palveluun jota osaksemme saimme. Päätin kuitenkin yrittää vastaanottaa palvelun tuntematta syyllisyyttä siitä etten aio siivota enkä kokata viikkoon! Olin sen ansainnut!

Hotellin ala-aula

Hotellin kukkasomistukset olivat upeita!

Hotellin allas-alueelta iltatunnelmaa

Vaikka Dubaissa on vahva arabi- ja muslimikulttuuri, ei se juurikaan aiheuttanut sopeutumisongelmia. Dubai on kansainvälinen kohde, jossa suurin osa asukkaista ja turisteista ovat ulkomaalaisia. Mikäli olisimme halunneet tutustua paikalliseen elämään tarkemmin, olisi meidän tarvinnut vain ottaa taksi ja huristaa paikallisiin kyliin ja kulttuurikeskuksiin. Päätimme kuitenkin keskittyä lähiympäristön tutkailuun.

Paikka itsessään on siisti, steriili ja huoliteltu. Dubai on turismista elävä miljoonakaupunki, jonne rakennetaan kokoajan lisää. Ulkona voi liikkua turvallisesti, eikä tarvitse pelätä ryöstetyksi tulemista (koska kaikki ovat rikkaampia kuin minä?). Paikalliset olivat todella ystävällisiä ja lapset otettiin todella hyvin huomioon. Kadut täyttyivät toinen toistaan upeimmista urheiluautoista, ja tunnelma oli erittäin rentoa ja leppoisaa.
 
Kuvia ei uskaltanut ihan mistä tahansa ottaa, ja mm. naisista tuli pyytää lupa ennen kuvaamista. Miestänikin muistutin holtittomasta rannalla kuvaamisesta, ettei joudu lusimaan :D päätinkin lopulta, etten itsekään kuvaa yhtäkään kaaputyyppiä, vaan ainoastaan omia varpaitani...

Varma aurinko paistoi joka päivä. 

Tyttäreni hotellin simpukkaisella rannalla. Yksi lasten lempipaikoista.

Pukeutumiskulttuuri oli mielenkiintoinen ja tuotti hieman päänvaivaa jo pakkaamisvaiheessa.
Itse puin hotellialueen ulkopuolelle aina joko polvet tai olkapäät piiloon. Ravintolassa peitin aina olkapäät. Maassa maan tavalla, jota korostin myös lapsillenikin. Lämpötila tuotti hiukan ylimääräisiä hikipisaroita pukeutumista mietittäessä, mutta hyvin selvisin. Stressasin ehkä liikaakin tämän osalta. Pukeutumissäännöt korostuivat lähinnä uskonnollisissa moskeijoissa, joihin ei ollut asiaa ilman peittäviä vaatteita ja huntuja.

Lähi-idän pukeutumissäännöt ovat aika tiukat ja konservatiiviset, ja paikalliset naiset noudattivat sääntöjä pukeutuen abaya- ja burkha-asuihin sekä hijaab-huiveihin. Miehet pukeutuivat Disdasa-kaapuihin. Mietin kuinka ihmeessä he pystyvät pitämään niin raskaita kaapuja, ja ilmeisesti niiden alla on vielä perusvaatteet! Huhhuijaa!


Disdasa-kaavut ovat perinteisen valkoiset. Kuva lainattu netistä.

Naisten abayat ja hijaabit olivat kauniita täynnä yksityiskohtia.

Paikallisten vapaapäivät shoppailun ja rantapäivien viettoon ovat perjantai ja lauantai, joten valitsimme shoppailupäiväksemme sunnuntain. Tämä oli hyvä päätös, ja pääsimme ilman ruuhkia tutustumaan maailman suurimpiin nähtävyyksiin.

Nämä olivat ostoskeskus Dubai Mall ja hurjat 828m korkea Burj Khalifa. Näin korkeanpaikan kammoisena jouduin keräämään ja tsemppaamaan itseäni jo paaaaaaaljon ennen reissua, enhän millään voinut jättää tätä paikkaa näkemättä. Saatikka kuulla lasteni haukkuvan äitiään nössöksi. Ylös siis kiivettiin. Pienen itkun saattelemana, but i did it! :D


Burj Khalifa / Dubai ensitapaaminen tornin kanssa..

Burj Khalifa / Dubai, ei meinannut enää mahtua kuvaan näin läheltä. Kohta ylös! Jännittää!

Täällä ollaan! Jee! :D

Maisemat olivat epätodellisen kauniit, eikä korkeutta edes tajunnut pelätä!

Kun kiipeilystä oli selvitty ja verenpaineet pelosta tasaantuneet, päätimme kiertää ostoskeskuksen. Tämä osoittautui mahdottomaksi ajatukseksi yhden päivän aikana kahden lapsen kanssa. Muutaman tunnin aikana löysimme ostarilta mm. jättisuuren vedenalaisen akvaarion, vesiputoukset, huvipuiston, jääkiekkokaukalon, sisällä ajavia takseja, yli tuhat liikettä ja ravintolaa, jotka osa olivat myös maailman suurimpia. Liikkeet olivat paikallisista putiikeista merkkiliikkeisiin ja jalokivimyymälöihin. Säännöt olivat selvät:


Ostoskeskuksen säännöt.

Sateenvarjokatu. Ihana!

Ruoka oli hyvää missä tahansa sitä söikin, eikä mitään pelottanut maistaa. Kaikki oli laadukasta, mausteista, kansainvälistä ja hintataso sen mukaista. Alkoholi ei kuulu Arabikulttuuriin lainkaan, eikä sitä ollut tarjollakaan kuin lisenssin saaneista hotelleista joissa saikin maksaa viinilasillisesta ihan kohtuu hinnan. Päihtyneenä pyöriminen katukuvassa on paheksuttavaa, ja pahimmassa tapauksessa saatat joutua vaikeuksiin poliisien kanssa. Me tyydyttiin hörppimään latteja...


Luvallista herkkua..

Tujaus peri-periä kanaan sai hien pintaan. Mutta oli hyvää!

Muodin tuulet näkyi vahvasti ostoskeskuksissa. Vaikka arabeilla on oma kulttuuri, ovat he kiinnostuneita skandinaavisesta ja eurooppalaisesta pukeutumisesta. Vaateliikkeet koostuivat niin röyhelömäisistä ja itämaisista römpsyvaatteista, kuin myös tämän hetken kuumimmista trendeistä ympäri maan. Ostareilta löytyikin valikoimaa paikallisia kaapuliikkeistä Hemareihin ja jopa Marimekkoon.

Paikalliset naiset panostivat muotilaukkuihin, joilla he pystyivät asustamaan tummanpuhuvat kaapunsa. Toinen asia joka ei jäänyt huomaamatta, oli alusasuliikkeiden suosio. Ilmeisesti juuri paikalliset haluavat panostaa aluspukeutumiseen, jolla he pääsevät tuomaan omaa naisellisuuttaan paremmin esille pukeutumissääntöjen vuoksi. Miehet taas pääsivät pröystäilemään Porscheilla ja Lamborgineilla, ja jopa poliisit ajoivat urheiluautoilla!


Paikallista mustanpuhuvaa muotia.

Juhlapukeutumisessa näkyy enemmän värejä.

H&M entry skandinaavisella muotipläjäyksellä. 

Shoppailupäivä päätettiin Dubain kuuluisalla The Dubai Fountain - suihkulähdeshowlla, joka oli myös ehdoton must see. Kaikkea kivaa ne keksiikin :) kuva ei ole minun ottama, vaan netistä lainattu josta näkee hyvin shown mittakaavan. Kuva ei välitä tunnelmaa, menkää itse paikanpäälle katsomaan, on näkemisen arvoinen show! Kannattaa kuvata videolle!


The Dubai Fountain show. Kuva lainattu netistä - Pinterest.

Iltaelämään päästiin tutustumaan aika vähän, koska lapset oli mukana. Ennätimme kuitenkin tutustumaan Dubai Marinassa sijaitsevaan The Walk-kävelykatuun, joka oli satamaan sijoitettu korkeiden rakennusten äärelle. Kadun varressa oli paikallisia ravintoloita, joissa sisäänheittäjät hiukan jopa kilpailivat turisteista ja rikkoivat muuten niin seesteistä ja rentoa ilmapiiriä. Tunnelma oli kuitenkin leppoisaa. Ihmiset istuivat ulkoterasseilla syöden ja tuprutellen vesipiippuja (joka muuten oli paikallisten mielipuuhaa). Sinä iltana tuli jopa pari tippaa vettä taivaalta, mutta sopi hyvin tunnelmaan. Aivan ihana paikka!


Dubai Marina - The Walk

Dubai on siis täynnä jos jonkinlaisia elämyksiä, ja kaikki on suurta. Niin suurta, ettei tällä reissulla ennätetty nähdä puoliakaan. Ompahan hyvä syy lähteä joskus takaisin näkemään loputkin tästä eksoottisesta, puhtaasta, ihmisystävällisestä kohteesta. Voin sanoa, että Dubai onnistui tekemään minuun todella suuren, jopa maailman suurimman vaikutuksen! Menkää ihmeessä tekin Dubaihin!


The Palm Jumeirah, Waldorf Astoria Hotel / auringonnousu